Yapay zeka konusunda ilk denemeler maalesef pek de keyif verici sonuçlar vermiyor. Yapay zekaya sahip bir Twitter robotu, birkaç saat içerisinde ırkçı ve ayrımcı mesajlar atmaya başladı. Dünya devi yazılım firması gün içerisinde robotu kapatmak zorunda kaldı. Bir otomotiv devinin ürettiği ve test ettiği otonom araçtaki yapay zeka, kaza ihtimali anında kendisini kaldırımdaki yayaların üzerine sürmekten kaçınmadı.Geçtiğimiz günlerde yapılan bir başka deney ise olası ihtimaller konusunda bize çok ilginç bilgiler verdi.

Yapay zeka sistemlerinin uyumlu bir işbirliği mi gösterecekleri yoksa, hırslı mı davranacakları üzerine bir oyun modeli geliştirildi. Sanal ortamdaki oyunda, sanal bir bahçeden elma toplama oyunu yapıldı. Ancak oyuncular dilerlerse ellerindeki lazeri kullanarak diğer toplayıcıları öldürebiliyorlar. Yapay zeka, daha fazla elma toplamak için yalnızca en uygun yolları ve en hızlı rotayı hesaplamakla kalmadı. Önüne çıkanı öldürmeye de başladı. Opsiyonel olarak verilmiş bu fırsatı sonuna kadar değerlendirdi.

Araştırmanın sonunda uzmanlar şunu söylüyor. “Eğer bir robot, kazanmak için en uygun strateji olduğuna karar verirse, silah kullanmaktan kaçınmayacaktır.”

Yakın geleceğimizi şekillendirecek olan yapay zekaya sahip ürünler büyük bir hızla geliştirilmeye devam ediyor. Avrupa Birliği ve diğer ülkeler şimdiden Yapay Zeka konusunda ilk kanunların hazırlıklarına başladılar bile. Bu çerçevede Asimov’un robot yasalarını tekrar hatırlatmakta fayda var:

0- Bir robot insanlığa zarar veremez veya hareketsiz kalarak insanlığın zarar görmesine izin veremez.

1- Bir robot, 0. kuralla çelişmediği sürece, hiçbir şekilde insanoğluna zarar veremez veya pasif kalmak suretiyle zarar görmesine izin veremez.

2- Bir robot, 0. ve 1. kurallarla çelişmediği sürece, kendisine insanlar tarafından verilen komutlara itaat etmek zorundadır.

3- Bir robot, 0., 1. ve 2. kurallarla çelişmediği sürece, kendi varlığını korumak zorundadır.

computerworld

SORU SOR - CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz