Birleşmiş Milletler (BM) Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı güçler tarafından Trablus yakınlarında geri alınan iki şehirdeki yağmalama iddialarını araştırdığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ve Türkiye’nin desteklediği Trablus Hükümeti’ne bağlı Libya ordusu Halife Hafter’e bağlı silahlı güçleri mağlup ederek Tarhuna kentini perşembe günü geri aldı.

Trablus’a yönelik 14 ay süren taarruzunun sona erdiren bu mağlubiyet sonrası Hafter güçlerinin geri çekilmesinin ardından sosyal medyada Hafter’i destekleyen kişilerin iş yerleri ve evlerinin yağmalanarak ateşe verildiğini iddia eden videolar yayınlanmaya başladı.

Birleşmiş Milletler Libya Misyonu son birkaç günde Tarhuna ve Trablus’un güneyinde 16 bin kişinin evlerini terk ettiğini açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada herhangi bir tarafa suçlama yöneltilmeden Tarhuna’da bir hastanede cesetlerin bulunduğu yönündeki iddiaların rahatsızlık verici olduğu vurgulandı.

Misyon ayrıca Tarhuna ve Asaba şehirlerinden kamu ve şahıslara ait mülklerin yağmalandığı yönünde çok sayıda rapor aldıklarını ve intikam duygusuyla yapıldığı görülen bu tavırların Libya’nın sosyal dokusuna daha da zarar verdiğini belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü kıdemli araştırmacısı Hanan Salah da Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin intikam hissiyle işlenen suçları engellemek için acil adımlar atması gerektiğini söyledi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden bir sözcü de geri alınan bölgelerde rövanşist duygularla suç işleyenlerin cezalandırılacağını açıkladı.

Trablus Hükümeti’ne bağlı adalet bakanlığı Tarhuna’nın ele geçirilmesinin ardından bir morgda yüzden fazla ceset bulunduğunu açıklamıştı.

euronews

SORU SOR - CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz