Tarihte Bugün-10 Aralık
- 1863 – Londra metrosu açıldı.
- 1901 – İlk Nobel ödülleri verildi.
- 1964 – Martin Luther King Nobel Barış Ödülü’nü aldı.
- 1983 – Arjantin’de askeri rejim sona erdi
- 1987 – Sedat Simavi Basın Ödülü Uğur Mumcu’ya verildi.
- 1988 – Türkiye’de ilk karaciğer nakli ameliyatı yapıldı. Ameliyatı, Ankara Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Haberal gerçekleştirdi.
- 1994 – Yaser Arafat, Şimon Peres ve İzak Rabin Nobel Barış Ödülü’nü aldılar.
- 2002 – Stanford Üniversitesi insan embriyosu klonlayacağını açıkladı.
- 2002 – Kuzey Kore’den gelen ve Scud füzeleri taşıyan bir gemi Umman Denizinde İspanyol donanması tarafından durduruldu.
- 2003 – İranlı Şirin Ebadi, Nobel Barış Ödülü’nü alan ilk müslüman kadın oldu.
Özel günler
- İnsan Hakları Günü
Günün Öne Çıkan Başlığı-İnsan Hakları Günü
İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948’den bu yana her 10 Aralık’ta kutlanan gündür.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra dünyadaki devletler bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması konusunda birleştiler. İnsan Hakları Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından Haziran 1948’de hazırlandı ve 10 Aralık 1948’de Genel Kurulun Paris’te yapılan oturumunda kabul edildi. Oturumda, 6 sosyalist ülke bu ilkelerin bazılarının “Burjuva sınıfından olan insanların sınıf çıkarını koruduğu ve işçi sınıfının egemen sınıflarla uzlaşmak zorunda bırakacağı” gerekçesiyle çekimser kaldı. Bildiri, bu çekimser ülkeler ile Suudi Arabistan ve Güney Afrika Birliği dışında kalan ülkelerin oylarıyla kabul edildi.