Anayasa Mahkemesi (AYM), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in Anayasa’nın 17. Maddesiyle korumaya alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı bir davada 2017 yılında yaptığı başvuruyu inceleyen AYM, tutukluluk süresinin makul olmadığını belirtti ve Demirtaş’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Demirtaş, “örgüt propagandası” suçlamasıyla, 2018’de İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılandığı başka bir davada 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu nedenle tahliye olması beklenmiyor.

Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016’da, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve partisinden dokuz milletvekiliyle birlikte, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü üyesi olmak, silahlı terör örgütüne üye olmak ve örgüt adına suç işlemek” iddialarıyla gözaltına alınmıştı. Hakkında çeşitli davalar açılan Demirtaş, o tarihten bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunuyor.

Demirtaş hakkında, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu olarak yargılandığı ana davada tahliye kararı verilmişti.

AİHM ‘Demirtaş tutuksuz yargılanmalı’ demişti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 20 Kasım 2018 tarihli kararında Demirtaş’ın tutuklanmasında hak ihlali tespit etmiş ve Demirtaş’ın serbest bırakılarak tutuksuz yargılanmasına hükmetmişti.

AİHM, Demirtaş’ın “makul bir şüpheyle” gözaltına alındığını ve tutuklandığını kabul etmiş ancak ulusal mahkemelerin Demirtaş’ın tutukluluğunu “yeterli” gerekçe olmadan uzun tuttuğuna hükmetmişti.

Mahkeme kararında, dava öncesi tutukluluk süresinin uzun olmasının Demirtaş’ın Türkiye’de Meclis’teki siyasi faaliyetlerde yer almasını engellediğini, bunun da ifade özgürlüğü ile seçme ve seçilme özgürlüğüne haklı olmayan müdahale anlamı taşıdığını belirtiyordu. Mahkeme ayrıca Türkiye’nin Demirtaş’a 10 bin euro manevi tazminat cezası ile masraflar ve harcamalar için 15 bin euro ödemesine de karar vermişti.

Kararın ardından, 4 Aralık 2018 tarihinde, Demirtaş’a “terör örgütü propagandası yapma” suçlamasından verilen hapis cezası onanmış, böylece AİHM’in Demirtaş hakkında verdiği kararı da hükümsüz kalmıştı.

Eren Erdem 2019’da AYM’ye başvurmuştu

Eski CHP İstanbul Milletvekili ve gazeteci Eren Erdem ise 2014’te yaşanan MİT TIR’ları olayı ile ilgili olarak “silahlı terör örgütü hiyerarşisine dahil olmamakla birlikte bilerek, isteyerek örgüte yardım” suçlamasıyla, 29 Haziran 2018’de İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanmıştı.

Eren Erdem, “Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “Gizli tanığı deşifre etmek” ve “Soruşturmanın gizliliğini ihlal” ile suçlanıyordu.

Erdem; 7 Ocak 2019’da hakkında tahliye kararı çıktıktan sonra savcılığın itirazı üzerine cezaevini terk etmeden tekrar tutuklanmıştı.

Aynı zamanda CHP Parti Meclisi üyesi olan Erdem, 1 Mart 2019’da 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. “Gizli tanığın ifşası” suçlamasından ise beraat etti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Erdem hakkında verilen hapis cezası kararını 31 Ekim 2019’da onadı. Ardından da, tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak ve yurt dışı çıkış yasağı koyarak Erdem’in tahliyesine karar verdi, Erdem cezaevinden aynı gün çıktı.

Eren Erdem’in tahliye olmadan önce yaptığı başvuruyla ilgili kararını perşembe günü açıklayan AYM, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle yapılan başvuruyu kabul edilebilir buldu ve Erdem’e 30 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

BBC Türkçe

SORU SOR - CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz