Tarihte Bugün-12 Aralık
- 1870 – Güney Carolina’lı Joseph H. Rainey, ABD kongresine seçilen ilk siyahi oldu.
- 1901 – İtalyan mucit Guglielmo Marconi, telsiz-telgraf sistemini geliştirdi ve İngiltere’den Atlantik aşırı ilk mesajını gönderdi.
- 1911 – Hindistan’ın başkenti Kalküta yerine Delhi oldu.
- 1936 – İngiltere Kralı VIII. Edward Amerikalı Wallis Warferd Simpson ile evlenebilmek için tahttan çekildi ve böylece kendi isteğiyle tahtı bırakan ilk İngiliz hükümdarı oldu.
- 1941 – II. Dünya Savaşı: İngiltere Bulgaristan’a; Macaristan ve Romanya ABD’ye; Hindistan da Japonya’ya savaş ilan etti.
- 1956 – Japonya, Birleşmiş Milletler’e üye oldu
- 1963 – Kenya, İngiltere’den bağımsızlığını ilan etti.
- 1979 – Rodezya’nın adı Zimbabve olarak değişti.
- 2000 – ABD Anayasa Mahkemesi, Florida’da oyların yeniden sayımı işlemini durdurdu ve seçimleri Cumhuriyetçi aday George W. Bush’un kazandığını açıkladı.
- 2000 – Etiyopya ile Eritre arasında 2 yıl süren savaşa son veren barış anlaşması Cezayir’de imzalandı.
Günün Öne Çıkan Başlığı-Kenya, İngiltere’den bağımsızlığını ilan etti
20 Ekim 1952 yılında Kenya’nın merkezi kesimlerinde silahlı Mau Mau isyanı başlatılmış, koloni yönetimi de bu gelişmeler sonucunda olağanüstü hal ilan etmiştir. Özellikle 1950’li yıllardan itibaren adaletsiz vergi sistemi düzeni, toprağa el koyma olaylarının yanı sıra, Afrikalı toplulukların yaşam standartlarının kötüleşmesi, toplama alanlarında yaşamaya mecbur bırakılması ile bölgedeki tüm siyasi ve ekonomik oluşumlardan uzak tutulması gibi nedenlerle aşırı gruplar oluşmuş, bu gruplar beyaz yerleşimcilere ve vergi düzenine bağlı Afrika kökenli kişilere karşı şiddet olayları gerçekleştirmiştir.
Mau Mau isyancıları özellikle Nairobi’de gerilla taktiği ile koloni yönetimine karşı şiddet olayları gerçekleştirmiş, koloni yönetimi bu saldırılara karşı sert karşılık vermiştir. Afrikalı birçok önder bu süreçte içerisinde Mau Mau ile hiçbir teması olmayan Jomo Kenyatta’da dahil olmak üzere koloni yönetimi tarafından tutuklanmıştır. Mau Mau isyancıları büyük bir taarruz ile takip edilmiş, isyancılar ile sivil halk arasındaki bağı koparabilmek adına bir milyondan fazla Kikuyu mensubu kamplarda toplanmıştır.
Koloni yönetimi 1956 yılında isyanı tamamen bastırmış ve sonlandırmıştır.
Koloni yönetimi 1956 yılında isyanı tamamen bastırmış ve sonlandırmıştır. II. Dünya Savaşı ile birlikte muhalif gruplarda artış yaşanmış, bölgede bilinçlenen topluluklar sendikalar kurmuş, siyasi hareketlerle reform taleplerini iletmişlerdir. Bu gelişmeler neticesinde Afrikalı toplulukların karar mekanizmalarının dışında tutulamayacağı anlaşılmış ve bu yönde adımlar atılmıştır.
Ülkede uzun süredir devam eden olağanüstü hal 1960 yılında kaldırılmış, tutuklanması sonrası 1959 yılında serbest bırakılan ama ev hapsinde tutulmaya devam edilen Jomo Kenyatta, 1960 sonunda yokluğunda önce Kenya Afrika Ulusal Birliği (Kenya African National Union) partisinin genel başkanlığına seçilmiş, bu süreçte ev hapsi de kaldırılmıştır. Ekim 1961 yılında resmen KANU genel başkanı olarak açıklana Kenyatta, bu unvanı ile Londra’da gerçekleştirilen Lancester Konferansı’na katılan gruba önderlik yapmış, bu toplantıda kabul edilen yeni yasa ile Kenya’dan ilk defa Afrikalılar’a ait bir ülke olarak bahsedilmiş, Kenyalılar’ın Yasama Meclisi’ne dahil olmaları kabul edilmiştir.
Bu son olay neticesinde birçok beyaz Avrupalı sahip oldukları toprakları satarak Kenya’yı terk etmişlerdir. 1962 yılında Yasama Meclisi üyesi olan Kenyatta, Avrupalı, Hint ve Afrikalı yerel topluluklarını oluşturduğu koalisyon hükumetinde Anayasa ve Ekonomi Bakanı olarak görev almıştır. Mayıs 1963 yılında gerçekleştirilen seçimlerde KANU büyük bir başarı elde ederek 124 seçim bölgesinden 83’ünde başarılı olarak birinci parti olmuş, bunun sonucunda da Kenyatta Haziran 1963 yılında ülkenin başbakanı olarak atanmıştır.
Kenya, Aralık 1963’te Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını ilan ederek egemen bir devlet olmuştur.